Kjære andelseiere,
I vår kontinuerlige innsats for å forbedre sikkerheten og funksjonaliteten i våre boliger, vil vi informere dere om en viktig oppgradering som kan bli gjennomført i din bolig.
Vi understreker at dette tiltaket er et proaktivt tiltak for å unngå lekkasjer. Det er ingenting som tyder på at det er noen umiddelbar fare for lekkasjer. Dette er et forebyggende steg for å sikre en mer stabil og pålitelig vannforsyning for alle boliger i borettslaget.
Tidligere ble det i flere boliger installert en ny kuleventil uten å fjerne den eksisterende, eldre seteventilen. Denne kombinasjonen har medført at seteventilen ble stående åpen, mens den nye kuleventilen ble brukt som hovedavstenging. Denne løsningen har vist seg å være dårlig, og vi i det nåværende styret har bestemt oss for å forbedre systemet ved å fjerne de gamle ventilene helt og erstatte dem med nye, moderne kuleventiler. Alderen på disse ventilene tilsier også at de bør skiftes.
Hva dette innebærer for deg som andelseier:
- Inspeksjon: Vi har ikke oversikt over hvem som har slike kuleventiler, og for å unngå ekstra kostnader fra rørlegger ber vi derfor alle andelseiere inspisere hovedkranen i boligen og gi undertegnede beskjed dersom dere har en slik gammel seteventil (Det runde rattet).

Hovedkranen er vanligvis plassert i kjøkkenbenken under vasken, men kan også være plassert annet sted i boligen. Dersom du ikke har en slik ventil trenger du ikke gjøre noe annet enn å følge vedlikeholdsrutinene i teksten under.
- Utskiftning: Alle gamle ventiler vil bli fjernet og erstattet av moderne kuleventiler. Dette arbeidet vil bli utført av kvalifiserte rørleggere.
- Kostnader: Siden dette er et nødvendig sikkerhetstiltak vil kostnadene for gjennomføringen av denne forbedringen dekkes av borettslaget.
- Vedlikehold: For å sikre optimal funksjonalitet og forlenge levetiden til den nye hovedkranen, anbefaler vi følgende enkle vedlikeholdsrutiner:
- Regelmessig Inspeksjon: Inspiser hovedkranen visuelt minst en gang hvert halvår. Sørg for at det ikke er tegn på korrosjon, lekkasjer eller andre skader. Hvis det oppdages problemer, vennligst kontakt en kvalifisert rørlegger for vurdering og reparasjon.
- Betjening: Vri kranen av og på minst to ganger i året for å sikre at den ikke setter seg fast. Dette vil bidra til å opprettholde ventilens bevegelighet og forhindre at den gror fast over tid.
- Rengjøring: Tørk forsiktig av synlige deler av ventilen med en myk klut for å fjerne støv og smuss. Unngå bruk av sterke rengjøringsmidler som kan skade overflaten.
- Forebygging av frost: Hvis kranen er plassert i kalde områder, sørg for at området er godt isolert for å forhindre frostskader.
Ved å følge disse enkle trinnene, kan du bidra til å sikre at hovedkranen fungerer effektivt og reduserer risikoen for uforutsette problemer. Dette er en del av god praksis for vedlikehold som bidrar til sikkerhet og pålitelighet i hjemmet.
Vi takker for deres støtte og samarbeid i denne oppgraderingen. Send svar til undertegnede dersom du har en slik ventil og ta gjerne kontakt dersom dere har noen spørsmål eller bekymringer.
Vennlig hilsen for styret i Galnåsmyra borettslag,
Jan Bjerck-Pettersen
Styremedlem, Galnåsmyra Borettslag
bjerck.pettersen@galnaasmyra.no